balandžio 17, 2016

EŽERO STARKIO PASLAPTIS




Kodėl ežerai? Juk puikiai visi žino, kad palankesnės sąlygos augti ir veistis starkiui yra marios , užtvankos, vienu žodžiu kur judantis vanduo, ten ir starkis judresnis, aktyviai maitinasi praktiškai ištisus metus, reiškia ir auga greičiau... šiai dienai Lietuvoje padėtis darosi kritiška šių žuvų atžvilgiu, bent jau pažiūrėkime į tas pačias Kauno marias, pagavęs 2 kg starkioką jau gali vaikščioti iškėlęs aukštai galvą kaip neeilinis žvejas nugalėtojas.


O dar šiemet teko girdėti, kad tose pačiose mariose visi prisiekę spiningautojai, praradę kantrybę, pradėjo velkiauti, tik taip dar galima suvilioti imamo dydžio „ilčiadantį“...nebežiūriu į tą pusę jau kokius 5 metus. Gal dar žemupys išsigelbėjimas, gal dar ten situacija truputį geresnė, bet grynakraujam Vilniečiui atstumas daro savo-neprilakstysi. Reikėjo suktis iš padėties. Prisiminiau kaip vaikystėje kaime vietiniai traukdavo iš tinklų gražuolius starkius. Kodėl nepabandžius?


Gal pradžiai apie patį starkį..
Lietuvos ežeruose starkis niekada ir neegzistavo. Natūraliai buvo paplitę Kuršių mariose. Tik 1937 metais jie dirbtinai pradėti veisti Dysnų ežere. Šio ežero starkiais nuo 1953 metų kaip tik ir buvo žuvinami kiti respublikos ežerai. Kažkada teko skaityti, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 50 ežerų, kuriuose gyvena šios žuvys. Šiai dienai tas skaičius turėtų būti gerokai mažesnis. Priežasčių butų keletas..
Pirma, tai įžuvinimo sumažėjimas iki minimumo. Antras ir pagrindinis dalykas tai “žilkinių“ tinklų revoliucija baigia visai išnaikinti šią vertingą žuvį. Starkis turi labai gerą regėjimą ir tamsoje ir neskaidriame vandenyje. Taip pat plaukioja būreliais ieškodamas gausesnių mailiaus susibūrimo vietų. Kai tinklai buvo iš kaproninio siūlo, pakliūdavo tik labai nedidelis procentas. Dar ir tų tinklų negalėjai nusipirkti Gariūnų turgavietėj kelis kilometrus už  kelias šimtines. Dabar, migruodamas starkiu būrelis „susminga“ visi iki vieno...Trečia, neslėpkim, tai žūklės įrankių tobulėjimas, pradedant echolotu, pintu valu ir baigiant silikoniniais masalais. Tik žvejys mėgėjas dar turi vieną pranašumą, paleisti atgal, nu bent jau neįmamo dydžio žuvį. Ir paskutinė priežastis, jo kulinarinės savybės, kad starkis laikomas viena vertingiausių mūsų šalies žuvų. Tai nepadeda jiems ramiai gyventi ir daugintis. Jei teko girdėti, kad ten ar ten kažkas gerai pagaudavo starkiu prieš kokį dešimtmetį, neskubėkitę lėkti, starkių populiacija labai greitai kinta. Atrodo dar užpernai gaudė egzempliorius po 2-3kg, o šiandien niekaip negali sugauti imamo dydžio, tik tautos vadinami „vietnamiečiai“. Tai dar vienas įrodymas kaip lengvai galima nurinkti paūgėjusius plėšrūnus.
Šiais laikais Lietuvoje jau nebeatitinka ankščiau nustatyto mano koeficiento lydekos ir starkio atžvilgiu 1:2. Tai reiškia jei sugavai lydeką 10 kg, dalinant iš dviejų gautųsi atitikmuo 5kg starkis.


Man asmeniškai žymiai yra lengviau pagauti dešimtuką sveriančią lydeką.
   Kadangi esu žmogus besivaikantis rekordinio egzemplioriaus, esu tiesiogiai nepriklausomas nuo kibimų skaičiaus, jei yra bent menkiausia tikimybė „įkinkyti“ kažką padoresnio, ten ir lekiu. Pradėjau skaitinėti senus žurnalus apie rekordinius starkius. Akys nukrypo į ežerus.
    Pamenu prieš kokį trisdešimt metu išplaukėm su tėvu ryte ešeriukų su plūdine pagaudyti, žiūriu stovi valtis kokie 200 m nuo nendrių linijos, galvoju ką tas žmogelis tokioj vietoj gali gaudyti, juk visa žuvis prie žolių...Tėvas sako, matyt starkį, priplaukiam paklausim. Vaizdelis iš arčiau...sėdi diedukas medinukėj ir iš po valties kilnoja storą pagalį kokių trijų metrų ilgio, valas milimetrinis, gale sidabrinė pailga blizgutė. Kaip einasi, klausiam? Tas atsidūsdamas, ai silpnai šiandien, ir pakelia tinklelį, o ten keturi gražuoliai raitosi, panašiai nuo 1,5-2 kg. Aišku tas vaizdas vaikui paliko įspūdį matyt ilgam.  Pasirodo jis gyvena kitam gale ežero ir gaudo pastoviai, tik mes 8 valandą plaukiam į žvejybą, o diedukas jau keliauja namo. Po to kiek bandžiau tyrinėti tą vietą, visiška lyguma, dugnas minkštas. Taip ir liko neįminta mįslė. Matyt tada ir starkių buvo visai kita koncentracija, knibždėte knibždėjo, kibdavo visur kur pakliūva. O gal šalia įtekantis upelis melioracijos laikais prinešdavo smėlio? Belieka tik spėlioti.
   2005 metų rudenį, kai Kauno mariose pradėjo dominuoti „vietnamiečiai“, tarp kitko tai pirmas požymis nustekento vandens telkinio, prisiminiau savo pirmąjį ežerą. Jame ir pradėjau savo žvejo karjerą. Į kompaniją buvo pakviesti du geri bičiuliai, ankstyvas rytas tirštame rūke ir mes jau vietoje. Tikėjimo nedaug, dugno nepažįstu, juk gaudydavau su plūdine palei nendres ešeriokus. Ilgai laukti nereikėjo, tik išplaukus draugas turėjo keletą kibimų, įrodymas, prakompostiruoti masalai. Vėliau pagaunam keletą virš kilogramo.. Azartas sukyla, jau netušti. Į vakarą kulminacija, trys starkiai virš 1,5kg iš vienos vietos, didžiausias 3,7 kg gražuolis...dar nebuvau tokio įkirtęs! Po to į Kauno marias buvau nuvažiavęs gal du kartus...
   Būdingas starkinis ežeras siekia 6-12 metrų gylio. Jame turi būti nemaži plotai kieto dugno, o vandens augalai, ypač nendrynai, paprastai būna gana vešlūs. Esminis dalykas drumstas vanduo. Literatūroj esu skaitęs, jei starkio ikrą pasiekia šviesa, jisai žūva. O kaip žinome nerštas vyksta poros metrų gylyje ties povandeninių augalų šaknimis, kur žvyruotas dugnas. Taip išeina, kad vandens skaidrumas neturėtų viršyti pusantro metro. Starkius bandyta veisti daugelyje ežerų, bet prigijo tik mano aprašytiems, karšinio tipo ežerams. Jei pastebėjote pradžioje paminėjau vieno ežero pavadinimą, tikrai negaila, trumpai tariant ežeras šiai dienai nustekentas visiškai. Kad ir dideli plotai, jau minėjau starkis lengvai nugaudoma žuvis. Prieš porą metų internete skaičiau, kad šiame ežere pagavo brakonierius su 2 kilometrų ilgio tinklais, po dviejų savaičių gamtosaugininkų ataskaitose tie patys vyrukai jau ‚tik“ su 1,5 kilometro tinklais įkliuvo. Rezultatas 41 starkis, didžiausias 400g. Manau tuo viskas ir pasakyta apie tą ežerą. Buvau tenai, užsuksiu vėliau, kai išeisiu į pensiją, gal kas pasikeis.


Teko girdėti, kad pas mūsų kaimynus latvius bauda už neimamo dydžio starkį, pagautą mėgėjiškais žūklės įrankiais 75 latai. Vertėtų įstatymų leidėjams susimąstyti.
  Na geriau grįžtame prie linksmesnės temos-starkių žūklė. Pats gaudymas....
  Sezonas ežeruose paprastai būna trumpesnis, tai nuo birželio pradžios iki rugsėjo pabaigos. Na gal dar spalio pirma pusė. Tokiu metų laiku gali sulaukti 1-2 kibimų per dieną, bet žūvys gali būti tikrai neeilinės. Vėliau jie kažkur dingsta.. Yra gudruolių, kurie starkius pradeda  „medžioti“ dar nesibaigus draudimui, tada jie labiausiai pažeidžiami. Po neršto lizdus saugoti patinai  pradeda nuo gegužės vidurio, gal ir dar anksčiau. Kiek žimau, tokiu metu saugančias savo palikuonis žuvis nurenka kaip grybus po lietaus. Man tai atrodo amoralus dalykas, kai nebėra sargo prie lizdo, vėdinančio ikrus, būsimus plėšrūnus dar neišsiritusius iš ikrelio, užneša dumblas arba suryja menkavertės žuvys. Pratekančiame vandenyje starkių aktyvumo ciklas  ilgesnis negu jų gentainių gyvenančių ežeruose. Gyvendami srovėje, jie suvartoja daugiau energijos, o ją atgauti gali tiktai aktyviai maitindamiesi, todėl ir sezonas užtrunka ilgiau. Užtvankose esu  pagavęs ir gruodžio mėnesį.
   Aktyviausi starkiai būna saulei besileidžiant ir trunka 1-2 val. tai galima susieti su daugeliu žuvų rūšių patiriamu blogu matomumu pasikeitus natūraliam apšvietimui. Jos kurį laiką mato blogai, o starkiai tuo naudojasi. Naktį starkių aktyvumas sumažėja, o švintant nutinka tas pats kaip ir vakare, tik tas periodas paprastai būna trumpesnis. Rudenėjant , kai pradeda vėsti vanduo, kai naktimis būna pirmos šalnelės, o ežero vanduo vis dar drumstas, kibimas gali trukti ir visą dieną. Skaidriuose vandenyse, kurie buvo žuvinti starkiais, manau galimą pagauti tik naktį.


   Negalėčiau teigti, kad starkių gaudymo principas ežeruose kažkuo skirtųsi nuo šių žuvų gaudymo kituose telkiniuose, mariose, užtvankose. Starkiai paprastai laikosi ties dugno šlaitais nelygumais, povandeniniais kalneliais, kur yra kietas dugnas, akmenynai, upelio žiotys. Šios žuvys nemėgsta stiprios šviesos, tad laikosi šešėliuose, ypač, kai vanduo skaidrokas ir negilus. Idealu kai prie pat dugno yra kur pasislėpti už akmenų ar kitokių priedangų. Meškerioji paprastai tuo pačiu “džigavimo” būdu, šokdini  masalą  palei dugną. Masalo spalva ir forma tikrai nepaskutinėj vietoj. Pavyzdžiui, dažnai pasitaiko,  starkiai griebia vienos spalvos riperį, net užsidėjus panašaus atspalvio gali nieko nesugauti. Starkių susidomėjimą paprastai išduoda silpni, vos juntami smūgeliai į masalą. Per juos negali pakirsti žuvies. Tai reiškia, kad tokios spalvos guminukas domina starkius, tik reikia parinkti šio masalo atspalvį. Patarčiau niekada neprisirišti prie vienos spalvos ir to paties masalo nenaudoti daugiau kaip 3-4 metimus. Jeigu starkiui masalo spalva tiko, jis kibs iškart. Jei ne – gali mėtyti kad ir visą dieną – nieko nesugausi.
    Įsitikinau, kad masalo forma taip pat turi didelę reikšmę. Gal tai priklauso nuo sezoniškumo, vandens temperatūros ar to metų laiko kuo starkis maitinasi vienu ar kitu sezono periodu. Ar tai būtų pūgžlys, ar kilbukas , ar aukšlė. Beje  pūgžlį imituoja morkinė spalva, aukšlę violetinė arba mėlyna, žalia ešeriuką. Skirtingos žuvys skleidžia skirtingus virpesius, kaip ir  kitokių formų silikoniniai masalai. Spalvinimui turi didelę reikšme apšvietimas, rytas –vakaras, saulėta-apsiniaukę. Taip pat kokios rūšies žuvimi tuo metu starkiai maitinasi. Galima daryti visokiausias išvadas, kurti įvairias teorijas, stebėti dėsningumus, bet priešnuodis tiktai vienas eksperimentuoti ir keisti pastoviai masalus, jų pravedimą.

    Būvo gaudau tikrai patikrintoj vietoj, po serijos metimų, nori nenori pradeda kirbėti mintis, matyt šiandien jų čia nėra. Pasikapstau masalų dėžėje, nu dar vienas metimas ir plauksiu iš čia. Žvilgsnis užkliuva, oi ne ne, tik ne tai, šito nebuvau uždėjęs gal tris sezonus, bet sukaupęs paskutinią valią užsegu segtuką, pirmas metimas, gerai pažistamas duslus bumt su truktelėjimu, gerai kad iš valties neiškritau..3,5 kg graibšte, fuu, jau lengviau...
    Todėl patirtis sako, neverta ilgai gaišti su viena spalva ir tik sulaukus nors kokio sterkų dėmesį rodančio ženklo verta išbandyti panašius, bet šiek tiek kito atspalvio ar formos  guminukus. Šokdinant guminuką šuoliukais, reikėtų vengti didelių šuolių – du ar trys pasukimai ritės rankenėle, ir viskas. Šio masalo šokdinimas gali būti staigus ir lėtas. Staigų guminuko šokdinimą dugnu naudoju tada, kai starkiai būna aktyvūs. Staigiai trūkteli ir suvynioji laisvą valą. Jeigu šios žuvys neaktyvios, tada geriau gaudyti įprastu būdu: du ar trys pasukimai ir pauzė – kol nuskęs masalas. Kaip ir su masalo forma, taip ir su guminuko šokdinimo būdu tenka eksperimentuoti, kol randi tinkamiausią tai dienai. Starkiai įdomūs dar ir tuo, kad greitai “pripranta” prie masalo spalvų. Bent jau man, parinkus masalą, absoliuti dauguma šių žuvų užkibdavo tik atplaukus į vietą, per pirmuosius metimus. Vėliau starkiai tarsi pripranta ir nebekimba. Galvoji, na čia jau visi atsiliepė kas galėjo. Bet galiausiai užsidedu kažką panašaus arba visiškai priešingą atspalvį, žiūrėk ir jau elektros iškrova per ranką..


      Trumpai dar reikėtų paminėti įrankius. Daugelis turbūt žino, kad šiai žuviai reikalinga kuo jautresnė įranga. Asmeniškai aš gaudau St.croix spiningu. Man labiausiai pasiteisino vienos dalies, 7,6 pėdos ilgio, 4-5 anglies klasės blankas, užmetimas iki 12g.. Tai gana jautrus ir greitas įrankis. Atrodo kam to reikia? Ištiktųjų nevisi starkiniai kibimai būna iš „koto“ verčiantys. Daugybę kibimų pajaučiame pavėluotai arba išviso nejuntame. Starkis ne lydeka, dažnai tik prispaudžia masalą, lyg vydamas iš savo teritorijos, arba ragauja kaip ešerys. Jei masalas atrodo įtartinai ar nepakankamai tikroviškas, jis tik suspaudžia guminuką sekundės dalį iltiniais dantimis ir staiga paleidžia.  Mažiau jautresnė įranga ir kibimo nepajausite ar nespėsite pakirsti. Aišku būna dienų, kad ir su geriausiais įrankiais nieko negali padaryti ir baigta..
      Valas tiktai pintas, dabar rinkoje pasirodė 8 gyslų pinimo japoniškas pintas valas. Senasis  4 gyslų per didesnį atstumą kažkiek pasiduoda tempimui, naujasis kaip rašo gamintojas, yra visiškai netamprus. Pats dar nespėjau įsigyti, bet atsiliepimų teko girdėti labai teigiamų.
Užstorinti valo tikrai neverta, užkirstas starkis nešoka kaip lašiša, nespaudžia viso „gazo“, o tik bando prisispausti prie dugno, toli neidamas į šoną. Gaudau ritės stabdį priveržęs, bet kai reikia visada spėju atleisti.
      Apie 70% kibimų būna būtent už galvakablio, todėl reikia dėti vienšakį ar trišakį papildomą kabliuką. Bet starkis turi labai stiprų sukandimą, kada nors, jei kils kokių abejonių, galite patikrini įkišdami pirštą. Į segtuką irgi būtina atkreipti nemažesnį dėmesį. Tokia pačia jėga suspaudžia ir segtuką, tas blogas bruožas kartais leidžia pasprukti su „auskaru“ lūpoje. Segtukai turėtų būti ne patys mažiausi ir tikrai iš gero plieno, ko  ir labiausiai trūksta mūsų žūklės rinkoje.


      Nepamirškime ir graibšto. Lydekų žūklėj niekada nenaudojau, kad ir kokios išmieros jos būtų. Kitas reikalas starkiaujant, gan svarbus atributas. Starkis tikrai neparankus paimti ranka, galva mažytė, dygliai pasišiaušę, žiaunų dangteliai kai peiliai. Ir dar mėgėjas pasipurtyti prie valties.        Kad ir ne visai malonus atsitikimas.. Kartą kompanionas traukia savo gyvenimo ilčiadantį, griebiu graibštą, žuvis įvirsta, pradedu kelti, išvirsta iš graišto ir papildomas kabliukas įsisega į tinkliuką, lėtas ir galingas pasipūrtymas ir ilgas pyyyyypt... Turėjau tik vieną pasiteisinimą, kad įrankis ne mano, aš tokių su virvute priekyje sudedamų graibštų nenaudoju. Aišku tai nenuramino, įgelia dar iki šios dienos. Dar ir bandė atsirevanšuoti, kai traukiau savo, kol kas, didžiausią plėšrūną. Sakau kišk graibštą, pareiškė, kad jo visai nepaėmė į žvejybą. Gerai , kad tądien sėkmės deivė buvo su manimi. Kai pakišau ranką po pilvu ir pakėliau žuvį į orą, tuo momentu guminukas išlėkė iš nasrų...Būtų kvailoka paleisti svajonių žuvį dėl įrankių kaltės.
     Apie orus, tai pastebėjau, kad šios žuvys nemėgsta stipraus vėjo. Matyt, jiems nepatinka smarkiai banguojantis vanduo. Kaip ir visos kitos žuvys, jie labai jautrūs slėgio svyravimams. Kimba tiek apsiniaukusiu, tiek saulėtu oru, bet apsiniaukusią dieną kibimų dažniausiai būna šiek tiek daugiau ir kimba visą dieną. Kai oras saulėtas, labiau  pasireiškia rytinis-vakarinis kibimai.
Nekartą įsitikinau, kad staigus atšalimas irgi ne į naudą. Per mėnulio pilnatį stengiuosi nevažiuoti, bet jei mėnulio kraštelis nukąstas arba dar priešpilnis, pasitaiko geriausios žvejybos.
Vidurvasarį išryškėja rytinis- vakarinis sukilimai. Vidury dienos galima ramiai išsitiesus snūstelti.
    Aišku pastebėjimų labai daug, galima parašyti daugybę puslapių apie tai, bet per sezoną išvažiuoji starkiauti dešimt, geriausiu atveju penkiolika žvejybų ir sukoncentruoti visus faktorius, visas mintis yra labai sunku, beje kai tų kibimų nebūna tiek kiek nuvažiavus į Nemuno žemupy.


         Reziumuojant galėčiau pasakyti, kad smagiausia ši žūklė tai pajusti tą specifinį stuktelėjimą. Nesuprantu žvejų kurie gaudo starkius velkiaudami ar su plūdine. Dar būna kai starkis kartoja smūgius su kiekvienu masalo pakėlimu nuo dugno ir galiausiai sėda. Tada  tikrai sukyla azartas ir adrenalinas užplūsta kraują. Belieka tik užjausti plūdininkus ar dugninės mėgėjus, jie niekada nejaučia kibimo jutimo refleksais, o tik regos pagalba. Tas bukas smūgis vilioja dar kartą pajausti ir neduoda ramiai gyventi versdamas sugrįžti vėl ir vėl į vietas, kurias matome ilgais žiemos vakarais prieš užmiegant.
    Manau, kad jau pradedu suprasti kur ir kaip turi atrodyti didžiojo starkio ganykla, bet šitą vienintelę mažą paslaptėlę norėčiau pasilikti sau. Juk tada ir straipsnio pavadinimas netektų prasmės...
  

GB