vasario 27, 2015

DIDŽIŲJŲ METAS


 
Viskas prasidejo dar vaikystėje..Kai vasarodavau kaime, sunku būdavo mane nutemti daržų ravėti,  ne todėl, kad bijojau darbo, bet tas beatodairiškas vandens potraukis ir jo nežinomu gyventoju magija trauke mane kaip magnetas. Galbūt tai užkoduota genuose, o gal kažkoks adrenalino potraukis organizmui išreikštas tokia forma. Bet greičiausiai tai meile gamtai, laisvės pojūtis ir t.t.
Galiausiai paėmiau i rankas spiningą ir nebepaleidžiu jo iki dabar...



   Po ilgu klaidžiojimų, atsitiktinių žūklių, susirgau šitą „liga‘ aukščiausia forma, pradėjau gaudyti reguliariai. Pradžia buvo kaip ir daugeliui, su senąja gerąja Ufimka-21 švaistydavau blizges palei meldų liniją ir kaip nekeista pagaudavau. Bet kažkada, prieš kokį gerą dešimtmetį pusbrolis parodė silikoninį Mans firmos riperį, sidabrinį su juoda nugarėle, gal kokių 4 cm ilgio, aišku žiūrėjau į tokį masalą labai itartinai..Teko pabandyti..dabar stovinčiam vandenį „silikoną‘ naudoju 90 procentų gal ir daugiau..Aišku tada gaudymo vietos nepasikeitė, bet pastebėjau vieną įdomų dalyką. Nemažai kibimų sulaukdavau tik užmetus, kai masalas leisdavosi į dugną. Maniau tik šiaip atsitiktinumai, kad lydeka sureaguoja  į ką tik pliumptelėjusi masalą vandenin. Pradėjau domėtis ir galiausiai supratau, kad plėšrūną domina sklendžianti žuvytė žemyn. Ar tai imituoja sužeistą žuvį ar bandančią pasislėpti tarp sąžalynų auką, belieka tai spręsti lydekai pačiai. Esmė, kad šokdinant masalą dugnu, kibimų padaugėjo keleriopai. Bet porą sezonų pagaudžius, nesugebėjau perlipti per tris kilogramus..


   Nukrypstant nuo temos, norėjau paskirstyti žvejų kategorijas... Vieni važiuoja į žūklę pailsėti gamtoje, kiti normaliai pabaliavoti ,linksmai praleisti laiką, rimtesni sulaukti begalės kibimų, dar kiti net bijo pagalvoti kaip reikės grįžti namo be žuvies. Save norėčiau priskirti prie žvejų svajojančių apie rekordinį laimikį. Kaip man sekasi, vertinti neapsiimu, vis dar laukiu savo išsvajotosios. Nors keletą egzempliorių Lietuvos telkinių mastu pavyko suvilioti.
   Reikėjo keisti taktiką, pradėjau šniukštinėtis, ieškoti rimtų spiningautojų, informacijos. Akis užkliuvo ties vilniečių klubo „Esox“ spiningautojais, kurie buvo, „visa galva“ pasistūmėję į priekį. Likimas suvedė su žmogum, iš kurio porą metų teko nemažai ko išmokti. Manau tas žvejys yra iš didžiosios raidės, ne vien dėl to, kad turi talentą užuosti laimikį, bet ir dar vieną dalyką, bene svarbiausią iš jo išmokau, kurį verta parašyti reziumuojant, straipsnio pabaigoje..

Taipogi lydekas taip pat skirstau į dvi kategorijas, taip vadinamas seliavines ir  upines ar ežeriokų tipo, pastarosios manęs visiškai nedomina, netgi atvirkščiai , užkibusi dar ir  sunervina. Pavyzdžiui gaudai starkį ežere arba salatį  upėje, ir štai tau siurprizas, išsiverčia žalias šonas...


Na o dabar pirmyn apie žvejybą, taktiką, masalus, kibimą ir t.t.
Taigi prasidėjo kitas etapas. Nugirdau apie sėklius pavasarį ir niekam nereklamuojant, kad nesijuoktų pamatę svaidantį kažkokią gumą, ežero viduryję, kolegos gali ir nesuprasti..taip, taip, dabar juokinga, bet tada buvo toks aplinkinių žvejų supratimas. Nusprendžiau pabandyti vienas. Gavau Skaisčio ežero su išraiškingu dugno reljefu, tyvuliuojančio Trakų rajone, neblogą batimetrinį planą. Pasiskolinau iš draugo echolotą, daviklį pakabinau ant virvutės su svarmeniu. Ir štai jau irkluoju į ežero platumoje esantį sėklių. Gylis šokteli iš 18 iki 1m. Pirmas inkaro nuleidimas, gal trečias metimas, ir stukt..yra, bingo 3,7 kg. Rekordas. Manau nebereikėtų klausti ar vėliau dar teko „šukuoti“ palei nendrių linija.


Didžiųjų lydekų sezonas prasideda ne iš karto. Kai vandens paviršius įšyla bent jau iki 8 laipsnių. Temperatūrą reikėtų vertinti 8-9 h ryte, po to pašildžius saulutei  termometras vandens paviršiuje gali šoktelti net 5-6 laipsniais. Tai bus tik maksimum puse metro gylio parodymai.. Liaudiškai tariant kai pražysta ievos jau gali tikėtis kažko rimtesnio. Datą būtų sunku įvardinti, bet per eilę metų pastebėjau, kad ir koks buvo šaltas pavasaris, žiūrėk jau 20 laipsnių ir viskas atsistoja į savo vietas. Viskas priklauso kada išneršia lydekos ir kada pradeda neršti ešeriai. Kibimo bumas ant kalnelių prasideda per ešerių tuoktuves, o tiksliau gal jau ir po jų. Kai lieka budėti ešerių patinėliai „žolinukai“.

Būna neiškentęs nuleki iškart po draudimo į didesnį ežerą, įkerti porą „budinčių“ lydekaičių, o malonumo jokio, jau nekalbu apie adrenaliną. Trauki ir galvoji ar čia pagalys ar žuvis, jokio judesio, tik iškėlus į paviršių truputį pasimuisto. Galbūt dar neatsigavę po neršto, ar tai vanduo dar labai šaltas . Po neršto manau jos pasitraukia į gylį pailsėti, nes yra tekę rasti pilve ir vėgėlę ir stintelių, seliavų. Bet tai tik prielaida, kitos galbūt iš karto atplaukia ir atsistoja ant sėkliaus šlaito. Lūkuriuoja kol atplauks lengvas ir gausus grobis ir tinkamas oras šaltakraujam gyviui.
Kad maitinasi neršiančiais ešeriais abejonių nekyla, pernai apie 7 kg laimikio pilve radau net 51 ešeriuką!  Atsiganiusios ešeriais po neršto, jos palieka seklumas ir pasitraukia į gylius, palikusios budinčias taip vadinamas „silkes“ iki 2 kg. Aišku gali pasitaikyti išimčių, bet tai jau nebus tikslinga didžiųjų medžioklė. 



Dėl oro, tai norėčiau paminėti trumpai, jei pučia stiprokas pietys ar pietryčių vėjas, saulutė dažnokai išlenda pro baltus debesėlius, skaitykit kozerinis tūzas jūsų rankose, belieka tik gerai sužaisti partiją. Tokiu oru didžiosios tiesiog pašėlsta. Esu pagavęs monstriukų ir per visišką štilių, bet kibimų gausa tikrai nusileidžia prieš tai aprašytam oreliui.

Pradžiai reikėtų pasirinkti tinkamą vandens telkinį. Pamėgau gaudyti vidutinio gylio telkiniuose su išraiškingu dugno reljefu. Praktika rodo, kad gilieji ežerai tokie kaip Asveja, Tauragnai ar Baltieji Lakajai pavasarį nėra itin perspektyvūs. Pastarajame gaudžiau ne vieną pavasarį, bet pavyko „pakelti“ tik vieną  virš septynių kilogramų margašonę. Kitais atvejais perlipti per 3-4 kg labai sunku. Manau, kad tokio tipo telkiniuose, didžiosios prie sėklių neužsilaiko, neria į gelmes paskui savo mėgstamą maistą – seliavą.
Kur gaudyti, turbūt vienas pirmųjų klausimų kylantis kiekvienam. Aišku ir sunkiausiai  atsakyti, reikia daug praktikos ir netgi pažinti seklumą.
Valties pastatymas turi labai didelę reikšmę. Aš įsitikinęs, kad netgi kelių metrų atstumas, daug ką lemia. Tai paliudija ir vienas atsitikimas. Gaudėm su bendraminčiais dvejom valtimis. Kita valtis užsiinkasavo ant kalnelio šlaito kaip priklauso. Žiūrim jau traukia apie 4 kilogramų margašonę.. Apiplaukėm kolegas ir stebėdami dugno reljefą, vedami šešto jausmo sustojom per saugų metimo atstumą, kur tikrai atrodė perspektyvu. Ir jau  pirmais metimais su draugu vienu metu traukėm 7 ir 7,5kg gražuoles. Po to sekė serija kibimų, dar ir dar. Viso dviese per valandą ištraukėm iš tos vietos apie 15 dandytųjų nuo 2 kg. Kur dar nerealizuoti kibimai. Mūsų kolegos bandė šturmuoti kalnelį iš visų pusių , bet nieko taip ir daugiau jiems nepavyko suvilioti, nors ir gaudė tais pačiais masalais.

Kitas pastebėjimas statistinio pobūdžio, visi mano trofėjiniai laimikiai tarp 8-12 kg. pagauti būtent kai aš pats sėdėjau už valties „vairo“. Kiti galvoja , kad didelė lydeka tik atsitiktinumo reikalas, dabar esu įsitikinęs, kad galima atsekti jų buveinę. Manau jau pradedu suprasti kaip atrasti didžiųjų lankymosi vietas, bet keletą paslapčių norėčiau pasilikti sau. Sakyčiau, kad užtenka žmogų atvesti į teisingą kelią, o įgūdžius turėtų patys įgyti savo patirtimi.
 Pagrindinės taisyklės kelios, reikėtų inkaruotis giliau ir mėtyti į šlaitą. Esu skaitęs straipsnių, kuriuose vieni rašo, kad plėšrūnės stovi pavėjinėj kalnelio pusėj, kiti sako, kad jei kepina saulutė, žuvis stovi iš šešėlio pusės. Mano nuomonė kita. Aštriadantės kiekvienais metais papuola panašiose vietose, matyt ten joms tinkamas dugno reljefas, augmenija, ešerių nerštavietės ir t.t. Bet čia tik mano nuomonė..

Masalo pravedimas irgi gali būti labai įvairus. Populiariausias 4-5 ritės staigūs pasukimai ir pauzė.
95 atvejai iš 100 lydeka atakuoja besileidžiantį masalą. Galima timtelt, tada guminukas šokteli nuo dugno ir suvyniojate laisva valą. Taip pat vilkti masalą dugnu, kaitalioti šuoliukų greitį, aukštį ir t.t.

Pravedimo būdų gali būti begalė. Kiekvienas žvejas turi savo trukimo būdą. Kad ir pavyzdžiui vienas geras draugas, atrodo kad ne spiningas rankoje, o špaga bando nukauti savo priešininką. Kiek kartų bandžiau pakartoti kažką panašaus, niekaip nesigavo.
Vis dažniau pamėginu tvičingauti, manau tai tikrai perspektyvus gaudymo būdas, turintis perspektyvas, bet  tai jau atskira tema kitame pasakojime. Taisyklė viena, niekada nereikia apsiriboti vienu gaudymo būdu. Kuo platesnis asortimentas, tuo daugiau pirkėjų...

Paprastai lydekas gaudau su riperinio tipo guminukais. Taip vadinamų „kopyta“ formos ar tvisterių nenaudoju, nors manau, kad kai kuriais atvejais tikrai sudirbtų. Guminukas susideda iš daugelio aspektų, tai silikono kietumas(konsistencija), forma, uodegėlės forma ir be abejo spalva.
Pavyzdžiui, kol vanduo dar šaltas, geriau dirba šaltos, natūralios spalvos ir tankūs uodegėlės virpesiai. Vėliau pradeda dirbti tamsūs, tai tepalinio spalvinimo arba ryškūs, tai salotiniai, provokuojantys guminukai. Visų spalvų neišvardinsiu, o ir mados kiekvienais metais keičiasi. Nors rusų literatūroj dažnai tenka skaityti, kad spalva neturi reikšmės, tik masalo darbas. Aš su tokia nuomone kategoriškai nesutinku.
Paprasčiausiai reikia eksperimentuoti ir nebijoti pačių neįtikinamiausių spalvų. Galvakablio svoris turi nemažesnę reikšmę. Kaip ir vienas  atsitikimas..

Išplaukėm vieną gegužės rytmety su senu draugu... pirmas sustojimas, gal antras metimas turiu, apie 7 kg gražuole jau rankose, foto sesija ir į gimtąją stichiją. Dar du metimai, opa – apie 4 kg. Tos dienos septintas metimas dar viena panaši. Nuotaika puiki, tik iš po vakar nuo tiek adrenalino jau nuovargis pradėjo jaustis, dešimtas metimas , duslus stukt, gera, stovi vietoj, keletą sekundžių ir paleido...pypt. Pasižiūriu į kolegą, jau pradėjo šiek tiek jaudintis, nervingi judesiai ir t.t. Šiandien kibimo dar nematė, bet ir ne taip jau ilgai gaudėm.. Prisėdam, sulyginam masalus, gumos identiškos, gaudo žmogus irgi ne pirmą dieną. Akis užkliūna už galvakablio. Kokia gramatūra, jis 14g, mano 11g. Pasikeičia su atsarga į 10g, pirmas metimas į tą pusę kur turėjau kibimą, yra, lygiai 10 kg. Belieka tik pasveikint draugą, vis dėl to asmeninis rekordas..
Galima sakyti , kad sutapimas, bet aš taip nemanau, kartais nori lėtesnio masalo sklendimo ir tiek.

Apie įrangą irgi reikėtų apibendrinti trumpai. Reikalingas echolotas, pakanka paprasto, vieno spindulio, kad galėtum tiksliau pastatyti valtį. Kuo didesnė ekrano raiška, tuo maloniau stebėti prietaisą. Svarbu gerai matyti dugno perkritimus. Gaudant pačiuose didžiausiuose ežeruose nepakenks ir GPS prietaisas, sutaupysit laiko norint atrasti reikiamą seklumą. Valtis, kad du žmonės jaustųsi patogiai. Jei gaudysite kateryje ar šiaip didelėje valtyje, prarasite susiliejimą su gamta.
Kuo aukštesni bortai, tuo žuvis atrodys mažesnė. Variklis turėtų būti, kad sukilus bangai, galėtumėt ramiai grįžti į krantą, o ne kovot su banga nejudant į priekį.
Spiningas greitos akcijos, ilgis skonio reikalas. Aš asmeniškai  jaučiu malonumą mėtant masalą ir varginant žuvį su ilgu spiningu, nors kiti sako priešingai. Ritės pagrindiniai reikalavimai tai tolygus valo klojimas ir stabdžio darbas.

Taigi reziumuojant, norėjau pasakyti, ko išmokė mane ankščiau minėtas žvejas. Tai paleisti laimikį atgal. Žinau savo kailiu, kad tai padaryti pirmą kartą yra sunku, bet po to dūšią užlieja palaima.      Paimkit lydekų tiek kiek ištiktųjų tau reikia. Netemkit visko namo. Tie kurie pardavinėja žuvį, jau nepagydomi, bet mes dar galime sau padėti. Be to ir lydeka kulinariniu skoniu ne itin pasižymi.
Pabaigai pasakysiu, spiningaujant yra tik viena taisyklė-nebijokit eksperimentuoti pradedant valties inkaravimu, masalo pravedimu, baigiant guminuko spalva.
Tai tiek, tikiuosi, kad bent keli praktiniai patarimai Jums padės sugauti savo svajonių laimikį.
 Pernai be lydekų pavyko pagauti keletą gražesnių laimikių, tai salačiai 5 ir 6 kilogramų, ežerinių sterkų, iš kurių išsiskyrė virš šešių kilogramų gražuolis, net 92 cm ilgio. Keletą įdomių minčių galėčiau parašyti ir apie jų žūklę, bet tai jau kitą kartą.

G. Bučius